Koltuktan Leke Çıkarma Yöntemleri
Koltuk Lekelerini Temizleme Yöntemleri Koltuklarında leke oluşanların genel hatlarıyla yapmış olduğu ilk şey Google’da şu şekildeki bir arama yapmaktır: Koltuktan lekeler nasıl çıkarılır?
Ancak birçok vakit unutulan şey, her kumaş türüne nazaran değişik bir kir çıkarma yönteminin uygulanması gerektiğidir. Deriden, şönil kumaşa kadar birçok değişik kumaş türü bulunuyor. Koltuk kumaşınızın çeşidini öğrendikten sonra, o kumaştan leke ve kir çıkarmak için hangi uygulamaları yapmanız gerektiğine dair bilgiler edineceksiniz.
Kurumadan müdahale edin
Ne lekesi olduğu ayrım etmeksizin derhal tüm lekeleri kurumadan silindiğinde iz bırakmadan çıkacaktır. Işık, hava, Isı, mevzusu olduğunda kir sabitleşir ve çıkması da zorlaşır. Bu nedenle herhangi bir lekelenme niteliğinde oldukça süratli bir biçimde lekeye müdahale etmeye itina göstermelisiniz.
Önce kontrol edin
Koltuk temizleme işlemine başlamadan önce ilk olarak kullanacağınız temizleyici karışımını koltuğun görünmeyecek bir köşesinde kontrol etmelisiniz. Minderlerin alt bölümü bu mevzuda iyi bir nokta olabilir. Hazırladığınız temizleyici karışımı buraya uygulayın, beyaz bir havlu ile üstüne bastırın ve 25 saniye kadar bekletin. Eğer kumaşın rengi havluya geçmemişse o karışımı koltuk temizliği için kullanabilirsiniz. Eğer bir renk geçmiş ise hiç kullanmamanız gerektiğini unutmayın.
Koltukta Toz temizliğine dikkat edin
Koltuklarda oluşan tozlar uzun vakit temizlenmediğinde kalıcı lekelere dönüşebilir. Bu nedenle koltuklarınızı sık sık tozlardan arındırmaya dikkat etmelisiniz.
Çamaşır suyu ve klor gibi ağartıcı kullanmayın
Temizlik mevzusunda kişilerin kullanmaktan en fazlaca keyif alınmış olduğu kimyasal çamaşır suyudur. Ancak laf mevzusu kanepe temizliği olduğunda çamaşır suyu ve öteki ağartıcı temizleyicilerden uzak durmak gerekir. Bunlar bakteriler için kuvvetli temizleyiciler olsalar da koltuklarda renk değişimlerine ve renk solmasına, deformasyona sebeb olacaklardır.
Koltuk Yıkama Firmalarına başvurun
Eğer koltuğunuzu nasıl temizlenmesi hakkında bir fikre haiz değilseniz ve yanlış bir uygulamanın kötü sonuçlar yaratacağını düşünüyorsanız, Firmamızdan yardım alabilirsiniz. On iki yıllık Tecrübemizle Berrak Halı Koltuk Yıkama firması olarak güvenilir kaliteli hizmet vermekteyiz.
Kumaş Cinsine Göre Koltuk Temizliği Nasıl Olur?
Artık koltuk kumaşının cinsine bakarak nasıl temizlenmesi uygulamaları yapabileceğinizi söylemeye başlayabilirsiniz.
Nubuk, Flok Alkantra, ve Kadife Kumaş Temizleme Önerileri
Sıvı lekeler nasıl temizlenmelidir?
- Kahve, Çay, ,kola şeklinde sıvı lekeleri olduğunda ilk önce emici bir kâğıt havlu kullanarak kumaş üstündeki sıvının emilmesini sağlamalısınız.
- Sabunlu ılık bir suda emiş gücü iyi olan kumaş parçasını ıslatarak dairesel hareketlerle lekeli bölgeyi silin. Sabunlu suyu doğrudan koltuğa sürmek yerine, oluşan köpükleri kumaş üstüne uygulama yapın. Eğer mümkünse temizlik için de koltuk kumaşı ile aynı kumaşta olan bir bez kullanın. Kadife koltuk temizleme için en iyi bez türü yine kadife türü bir kumaş olacaktır. Eğer bu türde bir kumaşınız yok ise, pamuklu olmayan herhangi bir kumaş çeşidini tercih edebilirsiniz.
- Köpük koltuk kumaşı tarafından emildiğinde kurumasını bekleyin ve kuruduktan sonrasında çok fazla bastırmadan dairesel hareketlerle lekeyi temizleyin. Temizledikten sonra yumuşak bir fırça yardımı ile sildiğiniz alanı hav yönüne paralel doğrultuda fırçalayın. 4-5 defa fırçalamak yeterli olacaktır.
- Koltuk temizleme işleminde ne olursa olsun alkol kullanmayın. Koltuğa alkolün dökülmesi halinde ise asla dokunmadan kurumaya bırakın. Kuruduktan sonrasında kir ve leke kalırsa yukarıda belirttiğimiz halde temizlik uygulaması yapabilirsiniz.
Kurumuş lekeler nasıl temizlenmelidir?
- Sünger ya da yumuşak bir kumaş parçası kullanarak lekeyi dairesel hareketlerle temizleyin. Bu işlemi yaparken fazla bastırmadan yapmak gerekir yoksa kumaşa zarar verecektir. Bu nedenle ne fazlaca hafifçe ne de fazlaca kuvvetli bastırmadığınızdan güvenli olun.
- Kurumuş olan lekeyi sert bir cisimle kazımamaya dikkat edin. Eğer kumaş üstündeki kalıntıları temizledikten sonrasında silmek istiyorsanız, yumuşak bir fırçadan yardım alabilirsiniz.
- Kalıntıları temizleme işleminden sonra ortaya çıkan lekeyi ilk maddede belirttiğimiz halde temizleyebilirsiniz.
Nubuk, Flok, Alkantra, ve Kadife Kumaş Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Çamaşır suyu, klor gibi ağartıcı maddeleri kullanmayın.
- Kumaşı oldukça fazla ıslatarak veya oldukça fazla güç uygulayarak temizlemeyin.
- Koltuğunuzun doğrudan güneş ışığına maruz kalmasını önleyin.
- Koltuk temizleme işi için halı yıkama makinesi kullanmayınız.
- Koltuğu çabuk kurutmak için ütü kullanmayın.
- Koltuğunuzu elektrikli ısıtıcı veya soba şeklinde sıcaklık veren kaynaklardan minimum bir metre uzakta konumlandırın.
- Koltuk üstüne aşırı sıcaklığa haiz herhangi bir cisim koymayın. (Ütü şeklinde.)
- Koltuğunuzu aşırı nemli veya aşırı tozlu ortamlarda bırakmayın.
Suni Deri Koltuk Temizleme Önerileri
- Suni deri koltuk temizleme uygulamasında, şayet sıvı bir leke oluşmuş ise lekeyi kurulamakla başlayabilirsiniz. Emici bir kâğıt havlu yardımıyla kumaştaki sıvının emilmesini sağlayın.
- Önce Ilık sabunlu su hazırlayın. Yumuşak olan kumaş parçasını bu suda ıslatın ve dairesel hareketlerle lekenin bulunduğu bölgeyi silin. Eğer yapay deri bir kumaş parçasına sahipseniz koltuğu temizlemek için bunu kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer bu şekilde bir kumaş parçası bulamıyorsanız, pamuklu olmayan bir kumaş da deri koltuğu temizlemenize destek olacaktır.
- Lekeli olan kısmı sildikten sonrasında koltuğu kurumaya bırakın ve kuruduktan sonrasında daireler hareketlerle yine silin.
- Eğer hala leke duruyor ve çıkmamış ise, alkollü bir su ile yine silebilirsiniz.
- Şönil ve Goblen Kumaşlarda Leke Türüne Göre Koltuk Temizleme Yöntemleri
Eğer koltuğunuzda meydana gelen lekelerin ne lekesi bulunduğunu biliyorsanız, doğru uygulamayı yaparak lekeden kurtulmanız çok basit olacaktır. Sık sık meydana gelen lekeler için bir uygulama listesi hazırladık. Bu listeye bakılırsa lekelere yönelik temizleme uygulamaları yapabilirsiniz.
- Ağartıcı nitelikte olmayan leke sökücüyü 1/1 oranında suya karıştırıp lekelerin üstüne uygulayın ve bir müddet bekledikten sonrasında durulayın.
- Az oranda alkolü mürekkep lekesinin üstüne dökün ve silin. Leke çıkıncaya dek silmeye devam edin, sadece aşırı güç uygulamayın. Bu muamele nubuk ve flok, alkantra kumaşlar için yapılmamalıdır.
- Renksiz bir bulaşık deterjanını ılık suyla karıştırın ve lekeli bölgeye uygulayın.
- Beyaz sabunu ılık suda iyice köpürtün. Bir tül parçası veya pamuklu yumuşak bir bezle lekeli bölgeyi silin. Daireler hareketlerle silmeye itina gösterin.
- Bir ölçek sirkeyi iki ölçek suya karıştırın ve uygulayın.
- Naylona sarılmış bir buzla lekenin olduğu bölgeyi soğutun. Yeterince soğuduktan sonrasında sakızı veya mumu üstünden sökün.
- Deterjanı hazırlayın ve lekelerin üstüne uygulayarak 5 dakika süresince bekletin. Sonra durulayın.
- Kuru temizlemeciye başvurun. Onların tavsiyesi ile müsait temizleyici maddeyi alarak kullanın.
Koltuktan kan lekesini çıkarmak için yukarıdaki listede yer edinen 3-4-5-1 adımlarını uygulayabilirsiniz.
Koltuktan Çay ve kahve lekesi çıkarmak için 3-4-5-8 adımlarını, mürekkep lekesi için ise 2 adımı uygulayabilirsiniz.
Koltuktan yağ lekesini çıkarmak için 7-3-4-5 adımları, kola lekesi için 3-4-5-8 adımları, ketçap lekesi için de 3-4-8 adımları lekenin çıkarılmasına imkan sağlayacaktır.
Yumurta lekesini çıkarmak için 7-1 adımları, diş macunu lekesi için ise 7-3 adımları uygulanabilir.
Koltuktan Süt lekesini çıkarmak için 3-4-5-8-7 adımları müessir olacaktır.
Koltuktan çikolata lekesi çıkarmak iyi mi menfaat merak edenler 8-7 mayonez lekesi çıkarmak merak edenler de 3-7 adımlarına bakabilir.
Çocuklu evlerde sık sık yaşanmış olan öksürük şurubu lekesi için 3-4-8-7 adımlar yeterli olacaktır.
Koltukta Sakız lekesi çıkarmak 6-7-3 adımları ile koltukta mum lekesi ise 6-7 adımları ile çıkartılabilir.
Koltuktan İdrar lekesini çıkarmak için 3-4-5-1 adımlarını, kusmuk lekesini çıkarmak için de 3-4-5-8 adımlarını uygulayabilirsiniz.
Önemli Not: Koltuk temizleme uygulamalarını sayı sıralamasına bakarak yapmalısınız.